Niet de bedrijfsarts maar de psycholoog moet aan het roer staan als het gaat om de bedrijfsgezondheidzorg van werknemers met psychische klachten.

Dit stelt Fred Zijlstra, hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie en bestuurslid bij het NIP, de beroepsvereniging van psychologen. De BV Nederland is volgens hem niet in staat om de vele psychische klachten bij medewerkers de baas te worden. En de nood is aan de man, want ongeveer een kwart (20-25 procent) van de werkende bevolking krijgt op enig moment in zijn carrière te maken met psychische klachten.

Bedrijfsarts aan het roer

Het probleem is volgens de hoogleraar dat de bedrijfsarts niet gespecialiseerd is in het oplossen van psychische problemen, maar bij de begeleiding van de zieke werknemers wel de touwtjes in handen heeft.  “Door de intensivering van arbeid worden in Nederland meer mensen afgekeurd voor werk door psychische klachten dan door lichamelijke klachten. Het is beroepsziekte nummer één.’ Toch staat de bedrijfsarts nog steeds aan het roer in de bedrijfsgezondheidszorg.”

Lees ook: Werknemer bang om ziekte te melden

Expertise psycholoog benutten

Lichamelijke klachten worden echter anders opgelost dan psychische klachten, betoogt Zijlstra. “Herstel komt niet vanzelf na een periode van rust. Door het niet-adequaat aanpakken van de psychische problematiek duurt terugkeer naar de werkvloer lang, kost het bedrijven onnodig veel geld en nemen de klachten alleen maar toe.” Zijlstra noemt het gezien “de schokkend hoge cijfers op het gebied van psychische klachten bij medewerkers” vreemd dat de expertise van psychologen niet nadrukkelijker wordt benut. “Symptoombestrijding moet plaatsmaken voor duurzame oplossingen om de psychische klachten de baas te worden. Het moet wettelijk worden geregeld dat de psycholoog hoofdbehandelaar kan zijn in de bedrijfsgezondheidszorg”, aldus Zijlstra.

Tip! Download de whitepaper Nut en noodzaak van duurzame inzetbaarheid 

Ziek door stress: de cijfers

Uit onderzoek van TNO bleek vorig jaar dat bijna vijftien procent van alle werknemers last heeft van burn-outklachten. Met name onder jonge werknemers is het verzuim door stressklachten hoog. In de leeftijd van 25 tot 35 jaar hebben ruim 240.000 jonge werknemers burn-outklachten. Dit wordt met name veroorzaakt door een combinatie van te hoge taakeisen, emotioneel zwaar werk en slechte omgangsvormen zoals pesten. Jongeren met een flexibel contract krijgen volgens de onderzoekers overigens niet eerder burn-out klachten dan jonge werknemers met een vaste aanstelling.

De belangrijkste conclusies uit het TNO-onderzoek naar verzuim door psychosociale arbeidsbelasting nog even op een rij.

  • Vooral jonge werknemers van 30 tot en met 34 jaar hebben te maken hebben met hoge burn-outklachten en verzuim door psychosociale arbeidsbelasting.
  • Met name emotioneel zwaar werk, hoge taakeisen en ongewenste omgangsvormen zoals pesten liggen ten grondslag aan burn-outklachten en verzuim door psychosociale arbeidsbelasting.
  • Naarmate werknemers ouder worden speelt beperkte autonomie op het werk een belangrijkere rol bij de ontwikkeling van burn-outklachten.
  • Een flexibel contract heeft geen relatie met het ontwikkelen van burnoutklachten of verzuim als gevolg van psychosociale arbeidsbelasting.

AUTEUR: JEANNETTE BEENTJES | 20 MEI 2016 | SHARE/BOOKMARK | MAIL DIT ARTIKEL

 

| OVERZICHT|