Zorgverzekeraar mag vrije artsenkeuze niet hinderen

Zorgverzekeraar CZ moet patiënten in de geestelijke gezondheidszorg de standaard 75 procent vergoeding geven als ze naar een psycholoog of arts willen die geen contract met de verzekeraar heeft afgesloten. Een lagere vergoeding belemmert de vrijheid van een patiënt om een behandelaar te kiezen. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald in een zaak tussen zorginstelling Momentum en CZ.

CZ vergoedt verzekerden met een naturapolis nu de helft van hun kosten als ze naar een arts of specialist in de geestelijke gezondheidszorg gaan zonder dat die een contract met de verzekeraar heeft. Momentum spande daarover vorig jaar een kort geding aan, omdat in de wet staat dat een verzekeraar patiënten 75 procent moet vergoeden. De instelling heeft geen contract met CZ en vreest minder patiënten te kunnen behandelen omdat patiënten door de hoge kosten niet meer komen.

Het gerechtshof bepaalde vorig jaar juli dat CZ 75 procent van de kosten moet vergoeden. Daarop ging de zorgverzekeraar in cassatie. De Hoge Raad geeft Momentum nu gelijk. "Artikel 13 van de Zorgverzekeringswet zegt dat de vergoeding van de zorgverzekeraar niet zo laag mag zijn dat het de vrije artsenkeuze belemmert", schrijft de Hoge Raad. CZ zal met terugwerkende kracht mensen met een naturapolis 75 procent vergoeding moeten bieden.

"Het is zuur dat we nu mensen moeten betalen die naar zorginstellingen gaan die we niet altijd goed kunnen controleren", zegt een woordvoerder van CZ in een reactie. "We hebben contracten afgesloten met meer dan genoeg instellingen. Hoort een organisatie daar niet bij, dan zijn die of te duur, of te slecht, of ze bieden zorg aan waar wij al genoeg instellingen voor hebben. We vinden het jammer dat de drempel zo laag ligt dat patiënten naar andere instellingen kunnen." CZ gaat wel 'vanzelfsprekend' het oordeel van de Hoge Raad volgen.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil artikel 13 van de Zorgverzekeringswet in 2016 aanpassen. Na deze wetswijziging kunnen zorgverzekeraars het vergoedingspercentage wel wijzigen. Een goedkope zorgverzekering wordt daardoor mogelijk. "Tot de wetswijziging mag een vergoeding echter niet zo laag zijn dat de vrije artsenkeuze in het geding komt", schrijft de Hoge Raad.

 

| OVERZICHT|